INSERT INTO sites(host) VALUES('infomalaya.com') 1045: Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) infomalaya.com Estimated Worth $312,567 - MYIP.NET Website Information
Welcome to MyIP.net!
 Set MYIP as homepage      

  
           

Web Page Information

Title:
Meta Description:
Meta Keywords:
sponsored links:
Links:
Images:
Age:
sponsored links:

Traffic and Estimation

Traffic:
Estimation:

Website Ranks

Alexa Rank:
Google Page Rank:
Sogou Rank:
Baidu Cache:

Search Engine Indexed

Search EngineIndexedLinks
 Google:
 Bing:
 Yahoo!:
 Baidu:
 Sogou:
 Youdao:
 Soso:

Server Data

Web Server:
IP address:    
Location:

Registry information

Registrant:
Email:
ICANN Registrar:
Created:
Updated:
Expires:
Status:
Name Server:
Whois Server:

Alexa Rank and trends

Traffic: Today One Week Avg. Three Mon. Avg.
Rank:
PV:
Unique IP:

More ranks in the world

Users from these countries/regions

Where people go on this site

Alexa Charts

Alexa Reach and Rank

Whois data

Who is infomalaya.com at com.whois-servers.net

Domain Name: INFOMALAYA.COM

Registry Domain ID: 401476554_DOMAIN_COM-VRSN

Registrar WHOIS Server: whois.enom.com

Registrar URL:
http://www.enom.com

Updated Date: 2017-04-17T04:31:18Z

Creation Date: 2006-04-06T04:32:40Z

Registry Expiry Date: 2018-04-06T04:32:40Z

Registrar: eNom, Inc.

Registrar IANA ID: 48

Registrar Abuse Contact Email:

Registrar Abuse Contact Phone:

Domain Status: clientTransferProhibited
https://icann.org/epp#clientTransferProhibited

Name Server:
ns1.datakl.com

Name Server:
ns2.datakl.com

DNSSEC: unsigned

URL of the ICANN Whois Inaccuracy Complaint Form:
https://www.icann.org/wicf/

>>> Last update of whois database: 2017-11-11T03:30:06Z <<<



For more information on Whois status codes, please visit
https://icann.org/epp



NOTICE:
The expiration date displayed in this record is the date the

registrar's sponsorship of the domain name registration in the registry is

currently set to expire. This date does not necessarily reflect the expiration

date of the domain name registrant's agreement with the sponsoring

registrar. Users may consult the sponsoring registrar's Whois database to

view the registrar's reported date of expiration for this registration.



TERMS OF USE:
You are not authorized to access or query our Whois

database through the use of electronic processes that are high-volume and

automated except as reasonably necessary to register domain names or

modify existing registrations; the Data in VeriSign Global Registry

Services' ("VeriSign") Whois database is provided by VeriSign for

information purposes only, and to assist persons in obtaining information

about or related to a domain name registration record. VeriSign does not

guarantee its accuracy. By submitting a Whois query, you agree to abide

by the following terms of use: You agree that you may use this Data only

for lawful purposes and that under no circumstances will you use this Data

to:
(1) allow, enable, or otherwise support the transmission of mass

unsolicited, commercial advertising or solicitations via e-mail, telephone,

or facsimile; or (2) enable high volume, automated, electronic processes

that apply to VeriSign (or its computer systems). The compilation,

repackaging, dissemination or other use of this Data is expressly

prohibited without the prior written consent of VeriSign. You agree not to

use electronic processes that are automated and high-volume to access or

query the Whois database except as reasonably necessary to register

domain names or modify existing registrations. VeriSign reserves the right

to restrict your access to the Whois database in its sole discretion to ensure

operational stability. VeriSign may restrict or terminate your access to the

Whois database for failure to abide by these terms of use. VeriSign

reserves the right to modify these terms at any time.



The Registry database contains ONLY .COM, .NET, .EDU domains and

Registrars.

Front Page Thumbnail

sponsored links:

Front Page Loading Time

Keyword Hits (Biger,better)

Other TLDs of infomalaya

TLDs Created Expires Registered
.com
.net
.org
.cn
.com.cn
.asia
.mobi

Similar Websites

More...
Alexa鏍囬

Search Engine Spider Emulation

Title:infomalaya
Description:
Keywords:
Body:
infomalaya
infomalaya
8 November 2017
Huzairy #160;Works
Alhamdulillah, saya beranikan diri juga untuk menulis kali ni. Ada tiga benda yang saya sedang fokus sekarang:
Huzairy Works mdash; Saya telah menceburkan diri dalam bidang pembuatan umpan tiruan untuk memancing di Facebook. Secara khususnya, dari jenis spinnerbait dan rubber jig. Selain tu saya juga jual pita ukur untuk ukur panjang badan ikan. Saya rasa seronok buat benda ni, sampai dah tak ingat langsung nak tulis kod HTML dan CSS. InsyaAllah nanti saya akan bangunkan laman web untuk projek saya ni.
Video dan Fotografi mdash; Saya juga dah beli action cam, jenama murah sahaja tapi memadai untuk ambil video memancing saya. Video dan gambar yang cantik untuk tujuan promosi produk memang berkesan. Berbaloi saya beli kamera kali ni.
Northern Ultralight Anglers Gathering 2017 mdash; Saya merupakan salah seorang penganjur untuk program yang akan diadakan pada hujung tahun ni di Kedah. Memang penat dan banyak benda nak kena buat, tapi saya turutkan sebab saya nak belajar cara nak kendalikan program berskala sederhana macam ni untuk projek saya yang akan datang.
Jadi, saya andaikan mungkin awal tahun depan baru saya akan menulis balik dekat sini. Jumpa lagi, InsyaAllah.
14 August 2017
Mengapa sepi tanpa #160;berita
Bukan menyepi, cuma saya sebenarnya yang malas nak menulis. Selepas raya baru ni saya ada bangunkan infomalaya versi baharu dengan menggunakan Jekyll. Cadangan awal, saya nak guna terus domain infomalaya.com dan point ke GitHub Pages. Jadi saya dah boleh tamatkan langganan web hosting yang saya sedang guna sekarang.
Tetapi, rasa macam sayang pula kalau padam blog ni.
Untuk makluman, infomalaya versi baharu kali ni mirip kepada Corax News. Saya gunakan fungsi Data Files untuk simpan pautan laman web dalam bentuk YAML. Dokumen YAML boleh ditukarkan kepada dokumen CSV, XML dan JSON, supaya lebih mudah untuk digunakan oleh orang lain sekiranya perlu.
Saya nak cerita panjang lebar pun macam tak kena, mungkin saya kena letak dulu di GitHub Pages dan mula dari situ.
21 June 2017
Selamat Hari Raya #160;2017
InsyaAllah saya akan pulang beraya ke kampung halaman petang ini, sebab saya dah ambil cuti esok. Jadi, saya ambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca yang beragama Islam. Saya minta maaf zahir dan batin sekiranya ada penulisan saya yang ada menyinggung hati dan perasaan mana-mana pihak.
Kita jumpa lagi lepas cuti InsyaAllah.
18 June 2017
One Small #160;Change
Saya harap anda dapat menonton terlebih dahulu video yang saya kongsikan di atas. Terima kasih.
Cara yang paling mudah untuk 鈥榩aksa鈥 diri sendiri untuk buat sesuatu ialah dengan buat sebahagian kecil sahaja dari perkara yang saya nak buat. Contoh dalam video, kalau nak paksa diri untuk pumping 20 kali sehari setiap hari, dan tentu cuma dapat bertahan dalam 1-2 hari sahaja. Tapi kalau kita kurangkan jumlah pushups ke 1 atau 2 kali sehari, macam mana?
Kesimpulannya di sini ialah, jangan tinggalkan terus apa yang kita nak atau perlu buat tu, tapi buatlah juga walau pun sedikit atau lambat.
Sekadar pesanan untuk diri sendiri yang selalu terlupa.
16 June 2017
Atom 1.18
Saya pengguna tegar Sublime Text(versi unregistered, uhuk #8230;), perisian editor teks untuk bangunkan laman web. Tapi baru sebentar tadi saya dapat tahu Atom, perisian editor teks dari GitHub telah mengintegrasikan fungsi Git dan GitHub bagi versi 1.18. Sebelum ini memang saya akan guna CLI sahaja. Tapi, sekiranya ada kaedah yang lebih memudahkan kerja saya, apa salahnya kalau saya cuba kan?
13 June 2017
Tabung #160;Duit
Seperti yang dijanjikan, saya kongsikan gambar tabung untuk duit RM5 + syiling dan tabung untuk projek Action Cam saya. Saya baru teringat yang saya dah kumpul sejumlah wang untuk beli kamera tu, tapi baru RM100. Jadilah dari tak ada langsung. Baru 25% capai target.
Minggu ini merupakan minggu gaji bagi kakitangan awam kerajaan persekutuan di Malaysia. Setiap tahun, gaji sebelum raya selalunya dimasukkan awal sedikit untuk membantu kakitangan awam membuat persiapan menyambut raya. Malangnya, akan ada tempoh 40 hari untuk gaji seterusnya yang mana merupakan mimpi ngeri bagi kebanyakan kakitangan awam, termasuklah saya sendiri. Saya dapat rasakan sebelum raya lagi duit gaji dah habis dibelanjakan.
Harap-harap lepas raya nanti saya dapat banyak jemputan rumah terbuka.
12 June 2017
Pertengahan Ramadhan #160;2017
Alhamdulillah, sudah masuk hari ke-17 kita berpuasa. Saya kembali ke Johor pada hari Jumaat yang lepas, dan minggu depan saya akan pulang kembali ke kampung untuk beraya. Penat memandu pun tak habis lagi sebenarnya, tapi saya tak patut mengeluh. Saya masih lagi dibuat kemalasan untuk menulis setelah lama bercuti. Niat awal nak buat artikel throwback tentang cuti 2 minggu saya yang lepas tapi itulah, hurm #8230;.
Saya cuma nak kongsi satu quote yang saya ambil dari laman web Becoming Minimalist, anda boleh baca sendiri artikel penuh di sana.
You would have more money for the things you want if you stopped foolishly wasting it on other things.
mdash; Joshua Becker
Maksudnya, saya akan ada duit yang mencukupi untuk membeli benda yang saya inginkan sekiranya saya berhenti membelanjakan duit untuk benda-benda lain. Mudah kan?
Bunyi macam mudah, tapi nak disiplinkan diri dari beli benda-benda yang tak sepatutnya memang susah. Contohnya, saya memang bercadang untuk beli action cam, dan bajet saya untuk projek ini ialah RM400. Saya tak perlu beli GoPro buat masa ni, saya cuma perlukan kamera yang kualitinya OK sahaja.
Tapi, sampai sekarang saya masih lagi belum beli kamera tersebut, dan tiada sesen pun lagi saya simpan untuk perbelanjaan ni. Sama ada niat dan keinginan saya masib belum kuat, atau saya sendiri yang tak ada duit sebab dah guna untuk beli benda-benda lain selain keperluan.
Jadi, saya akan pinjam kaedah 鈥楾abung Duit Hijau鈥 saya. Saya akan sediakan satu balang kaca yang dilabelkan Projek Action Cam, dan saya akan isikan duit dari masa ke semasa sehingga cukup RM400. Untuk makluman, dah masuk tahun ke-4 saya berjaya jalankan projek 鈥楾abung Duit Hijau鈥 saya iaitu saya akan simpan duit kertas RM5 ke dalam balang kaca. Bila saya akan simpan? Setiap kali saya dapat duit kertas hijau. Setiap kali. Saya akan keluarkan isi tabung pada hujung tahun, dan selalunya saya dapat kumpul antara RM500 #8211; RM900 tak termasuk duit syiling.
Kenapa orang yang tak berdisiplin macam saya boleh buat? Saya pun tak tahu, mungkin sebab saya dok nampak balang tu hari-hari agaknya, jadi rasa macam seronok pula bila nampak duit tu dah banyak.
Nanti saya maklumkan bila dah cukup target saya untuk projek action cam tu InsyaAllah.
25 May 2017
Cuti 2 #160;minggu
InsyaAllah saya dan keluarga akan pulang ke kampung halaman selepas pulang dari sekolah esok. Cuti sekolah dua minggu kali ini agak istimewa sedikit sebab berada dalam bulan Ramadhan. Jadi saya ingin ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua pembaca(sekiranya ada).
Saya memang tak dapat menulis sepanjang tempoh dua minggu ini kerana masalah sambungan internet. Jadi, kita berjumpa lagi di pertengahan bulan Ramadhan nanti InsyaAllah.
24 May 2017
Fishing Journal #160;#1
Seperti bidang menulis, memancing juga ada bermacam gaya dan jenis. Untuk jurnal memancing #1 saya, saya ingin menulis tentang gaya dan jenis pancingan yang digunakan oleh saya. Pertama sekali, tentang gaya, atau pun style. Saya tidak mempunyai gaya saya yang tersendiri secara asasnya. Saya tiru dan aplikasikan gaya memancing pemancing lain ke dalam gaya memancing saya. Saya kongsikan beberapa orang tokoh pemancing yang saya maksudkan:
Kanicen Nix mdash; Beliau merupakan pelopor konsep pancingan ultralight di Malaysia. Masih lagi belum rezeki saya untuk berjumpa beliau, walaupun saya merupakan salah seorang product tester untuk jenama Kanicen Nix. Tetapi, beliaulah yang mendorong dan mengajar saya teknik-teknik di dalam pancingan ultralight selama ini. Kekuatan beliau yang saya dapat kenalpasti ialah, tiada apa yang mustahil dalam pancingan ultralight. Penggunaan tali maksimum sehingga 6lb = 2.7kg mungkin dikatakan gila atau tahyul untuk menaikkan ikan bersaiz besar, tapi sudah ramai yang membuktikan bahawa perkara ini tidak mustahil. Saya tertarik dengan gaya pancingan ultralight kerana teknik ini paling berkesan untuk menghasilkan tangkapan, sama ada ikan kecil atau besar.
Hajime Murata mdash; Nama yang tidak asing lagi bagi kaki casting di seluruh dunia. Gaya beliau yang bersahaja ketika memancing merupakan salah satu sebab kenapa saya menerapkan gaya bersahaja ketika memancing. Antara teknik beliau yang saya aplikasikan ke dalam gaya memancing saya ialah, teknik slingshot cast mdash;teknik yang paling efektif untuk menghantar gewang ke kawasan yang sempit.
Shigehiro Iida mdash; Mungkin orang tak berapa kenal sangat, tetapi beliau merupakan duta untuk jenama Palms di Jepun. Teknik sidecast beliau yang bersahaja, tepat, dan sangat smooth dengan menggunakan kekili spinning memukau mata saya. Beliau juga merupakan sebab kenapa saya turut menggunakan beg sandang ketika memancing.
Joe Robinson mdash; Beliau merupakan seorang instructor yang terkenal dalam bidang fly fishing di Amerika. Tetapi, video slow-mo beliau di Youtube merupakan pencetus kepada saya untuk mempelajari teknik Fer-de-lance yang mana saya gagal untuk menirunya untuk tempoh yang sangat panjang. Beliau juga merupakan pelopor kepada teknik ekstrem iaitu bailess spinning reel yang saya gunakan sekarang untuk beberapa kekili saya. Saya masih belum berpeluang untuk membaca buku beliau, Piscatorial Absurdities.
Ernie St. Claire mdash; Beliau ialah mentor kepada Joe Robinson. Beliaulah yang menghasilkan teknik Fer-de-lance, dan saya berjaya juga akhirnya untuk mengaplikasikan teknik ini selepas membaca buku beliau, The Modern Science of Spin-fishing, yang diterbitkan pada tahun 1961. Baru saya tahu sudah lama rupanya teknik pancingan ultralight telah digunakan. Tulisan dan idea beliau dalam buku ini agak radikal, tetapi saya dapati ada di antaranya masih lagi relevan dengan zaman kita sekarang. Beliau menolak sama sekali teknik memancing menggunakan kekili baitcast, dan beliau juga telah meninggalkan terus dunia Fly Fishing untuk meneruskan minat beliau kepada teknik memancing menggunakan kekili spinning. Saya banyak menggunakan teknik beliau dalam gaya pancingan saya sehingga kini.
Jadi, insan-insan di atas inilah yang mempengaruhi gaya pancingan saya buat masa ini. Namun, saya masih lagi belajar dan tidak malu untuk bertanya dan belajar dengan pemancing-pemancing lain yang lebih berpengalaman dari saya. Saya juga tidak berharap untuk mencipta gaya saya sendiri, cuma saya harap saya dapat pastikan yang saya gembira ketika memancing, tidak kira sama ada dapat ikan atau tidak.
Saya sudahi jurnal saya yang pertama ini dengan video dari saya sendiri. Selamat menonton, dan terima kasih kerana sudi membaca.
22 May 2017
Day 100/100
Alhamdulillah, akhirnya hari yang ke-100 tiba juga. Tanpa membuang masa lagi, saya senaraikan apa yang saya perolehi sepanjang tempoh cabaran 100 hari ini.
Masalah utama saya ialah, saya tamak. Tamak kerana saya ingin buat dan capai semua benda yang saya inginkan dalam masa yang sama. Saya seorang guru, tapi dalam masa yang sama saya juga ingin membuat perkara lain seperti belajar programming, web designing, fotografi, edit video, buat Youtube Channel, belajar main gitar klasikal, belajar buat rod pancing custom, buat handmade lure, jadi product tester untuk produk memancing, memancing, jual barang pancing, jual jam g-shock, jual cermin mata, bina syarikat enterprise, bina dan maintain projek open source, tulis buku, baca buku, tulis blog, kayuh basikal, dan yang terbaru, buka online studio di bawah nama studio.infomalaya.com untuk ambil projek freelance. Tak banyak sangat kan? Baru 20 saya kira semuanya tadi. Anda rasa saya ada masa ka nak buat benda ni semua? Tamak betul kan saya?
Inilah sebab utama kenapa saya rasa macam orang bodoh. Semua benda nak dibuat. Saya tak nafikan, banyak juga perkara baru yang saya dapat belajar dengan buat benda-benda tu semua, tapi saya dah bazirkan begitu banyak masa untuk buat perkara-perkara yang tak sepatutnya saya buat.
Jadi, dalam tempoh 100 hari yang lepas, banyak perkara yang saya sudah buat untuk mengurangkan beban saya seperti mengurangkan masa interaksi di Facebook, menjadikan infomalaya.com satu-satunya domain yang saya ada, menukar pakej web hosting ke pakej yang lebih kecil dan murah, menamatkan langganan Typekit, dan membuang perisian Facebook, Instagram, Youtube dari telefon bimbit saya.
Saya masih lagi belum dapat membuang perisian Whatsapp, Telegram, dan Facebook Messenger, kerana ketiga-tiga perisian ini merupakan satu-satunya cara untuk saya berhubung dengan ahli keluarga, rakan sekerja, dan rakan-rakan lain. Tapi apa yang saya dapat buat ialah, sentiasa menutup mobile data di telefon, dan hanya membukanya apabila saya ingin memeriksa mesej yang masuk. Saya juga telah menutup fungsi notification untuk semua mesej yang masuk. Kalau ada urusan yang betul-betul penting, selalunya orang akan terus menelefon saya. Lagipun saya dah maklumkan awal-awal pada rakan-rakan yang lain. Saya juga bercadang untuk downgrade pelan telco saya selepas ini kepada pelan yang lebih kecil dan murah.
Ada kalanya saya dihantui dan dibayangi oleh kejayaan rakan-rakan saya yang lain. Sama ada rakan semasa zaman business startup saya, atau pun rakan semasa zaman belajar di maktab. Terima kasih Facebook kerana membantu saya dihimpit perasaan ini. Sejujurnya, saya berasa sangat gembira dengan kejayaan mereka, dan dalam masa yang sama, dan tidak sepatutnya berlaku, saya telah membandingkan kejayaan mereka dengan diri saya sendiri secara automatik. Bila perbandingan yang tidak setara ini berlaku, saya berasa sangat kecewa, dan ada rasa sedikit menyesal di atas keputusan yang saya telah buat sebelum ini. Kini, saya sedar bahawa betapa bahayanya jika kita suka membanding-bandingkan kejayaan orang lain dengan diri kita. Saya sudah faham dan sedar yang kita tidak perlu berasa sedih dengan hidup yang kita pilih. Alhamdulillah, saya berasa gembira, dan bersyukur dengan jalan yang telah saya pilih ini kerana jalan yang saya pilih inilah yang menemukan saya dengan isteri saya, dan juga kehidupan saya sekarang.
Fokus saya selepas ini selain menjadi seorang guru ialah, meneruskan minat saya dalam bidang memancing. Saya akan gunakan masa lapang saya untuk hobi ini. Saya akan berusaha untuk belajar lagi teknik memancing, mengambil / edit video, membantu untuk menaikkan jenama Kanicen Nix, dan apa-apa sahaja perkara yang boleh membantu saya untuk menjadi seorang pemancing yang lebih baik.
Sekiranya saya betul-betul bosan atau tidak ada kerja lain yang nak dibuat, barulah saya akan buat perkara-perkara lain yang tidak ada kaitan dengan fokus saya.
Saya juga akan kembali mengayuh basikal selepas ini, atas faktor kesihatan. Tak terungkap dengan kata-kata apabila dada saya tiba-tiba sahaja terasa cramp seperti terkena serangan sakit jantung. Punca utama ialah tahap kolestrol yang tinggi kerana tidak menjaga pemakanan, kurang bersukan, dan merokok. Memang menginsafkan. Baru saya sedar betapa dekatnya kematian dengan diri kita selama ini.
3 hari lagi, kita akan menyambut bulan Ramadhan. Saya akan gunakan bulan ini sebaik-baiknya tahun ini InsyaAllah. Itu pun kalau saya masih lagi diberikan kesempatan dan umur yang panjang.
Itulah sahaja perkongsian saya untuk cabaran 100 hari ini. Saya berasa gembira, dan dalam masa yang sama turut berasa sayu dengan diri saya sendiri. Tapi apa pun, saya akan teruskan menulis di infomalaya seperti biasa selepas ini.
Terima kasih kerana sudi membaca, Assalamualaikum.
21 May 2017
Day 92/100 ~ 99/100
Tinggal sehari saja lagi. Saya akan tulis artikel yang paling teliti dan jujur yang pernah ditulis oleh saya esok, InsyaAllah. Tapi sebelum itu, ada beberapa perkara yang ingin saya sampaikan:
Saya telah menukar font Roboto kepada Lato. Saya rasa font ini lebih sesuai untuk logo infomalaya.
Saya telah baik pulih fungsi LINK pada artikel. Jadi, saya akan keluarkan bahagian Quick Bits di sidebar selepas ini. Saya akan pos pautan di bahagian artikel seperti sebelum ini.
Tahap kolestrol badan saya dah terlalu tinggi sehingga terjadinya beberapa tindak balas yang sangat menakutkan pada badan saya. Saya akan lebih berjaga-jaga dalam hal pemakanan selepas ini. Banyak sangat makan kulit ayam rasanya.
FFFFOUND telah ditamatkan perkhidmatannya. Saya antara orang yang bertuah kerana memiliki akaun di laman web ini. Tapi, saya rasa macam tidak ada makna apa-apa langsung pun. Saya cuma guna untuk kumpulkan gambar yang menarik minat saya sahaja.
Rasanya itu sahaja untuk kali ini. Kita jumpa lagi esok!
13 May 2017
Day 87/100 ~ 91/100
Akhirnya, saya dapat juga tukar font untuk infomalaya. Saya guna Roboto untuk heading, dan Inconsolata untuk body text. Saya ambil kedua-duanya dari Google Webfonts. Saya mungkin akan bereksperimen dengan Roboto Condensed pula untuk heading selepas ini.
Saya nak upload gambar tadi, tapi tak lepas pulak, macam ada masalah teknikal dengan Textpattern. Dah pulih, rupanya silap sendiri sebab upload gambar yang lebih dari saiz sepatutnya. Fuh nasib baik.
8 May 2017
Day 81/100 ~ 86/100
Sudah seminggu saya tidak menulis kerana tidak sihat. Alhamdulillah hari ini saya dah makin pulih. Ramai juga rakan dan anak-anak murid saya yang tidak sihat sejak kebelakangan ini. Mungkin faktor cuaca.
Apa pun, ada dua perkara menarik yang saya telah buat sepanjang tempoh seminggu ini, antaranya ialah:
Saya ambil keputusan untuk tidak memperbaharui domain huzairy.com, iaitu domain laman web peribadi saya sendiri. Saya rasa sudah tidak perlu lagi saya membebankan diri saya dengan perkara-perkara lain. Saya rasa tidak menyesal sedikit pun, malah berasa lega dengan tindakan saya ini.
Saya juga telah menamatkan langganan Typekit, servis hosting untuk font yang saya guna di laman web ini dan beberapa laman web lain. Saya masih lagi belum membuang kod Typekit di infomalaya, dan saya akan kembali menggunakan servis Google Font dan saya sudah pun jumpa font yang sesuai iaitu Roboto.
Cabaran 100 hari saya sudah hampir sampai ke penghujungnya.
2 May 2017
Day 65/100 ~ 80/100
Dah lebih 2 minggu saya larikan diri dari menulis. Apa pun, ini di antara perkara yang saya dapat rumuskan selama 2 minggu yang lepas:
Sebelum ini saya akan galas beg yang berisi komputer riba dan buku rekod mengajar saya setiap hari ke sekolah. Saya ambil keputusan untuk tinggalkan dan siapkan buku rekod mengajar saya di sekolah, dan tinggalkan komputer riba saya di rumah. Saya dapati betapa leganya bahu saya setiap pagi ketika ke sekolah dan ketika balik ke rumah dalam perjalanan menaiki motorsikal. Saya akan teruskan kaedah ini selepas ini.
Saya telah uninstall beberapa aplikasi di telefon bimbit saya. Antaranya ialah Youtube, Instagram, dan Facebook. Saya masih lagi 鈥榯erpaksa鈥 mengekalkan beberapa aplikasi seperti Telegram, Whatsapp, dan Facebook Messenger, kerana aplikasi ini merupakan kaedah saya berkomunikasi mengenai hal-hal tugas hakiki saya sebagai seorang penjawat awam di sekolah. Tapi saya akan cuba untuk keluarkan diri sendiri dari beberapa whatsapp group yang saya rasakan tidak perlu.
Kesihatan saya sangat tidak baik ketika ini. Saya rasa macam nak kena jaga balik pemakanan saya, dan kena pastikan tidur yang cukup(ini yang paling susah). Mungkin kena mula balik kayuh basikal.
17 April 2017
Day 54/100 ~ 65/100
Alhamdulillah, akhirnya infomalaya.com dah boleh diakses. Ada masalah dengan syarikat yang uruskan urusan domain blog ni yang saya sendiri tak tahu apa masalahnya, duit dah bayar tapi lambat dia nak renew balik.
Bila dah tak ada, baru nak rindu. Begitu juga dengan saya, bila dah tak boleh nak menulis, mulalah rasa rindu nak menulis balik. Nampak sangat sikap tak tahu menghargai apa yang ada di depan mata pada diri saya.
Lama jugalah tak menulis, 12 hari, atau dah dekat-dekat dua minggu. Banyak juga perkara yang dah berlaku sepanjang ketiadaan kemaskini, yang mana boleh dikatakan saya memang dah hilang fokus terus pada apa yang saya nak capai dalam tempoh 100 hari ni. Masalah-masalah macam tidur lewat, tak produktif, hilang fokus, dan malas nak mengemas atau declutter dan mula menjadi-jadi dalam tempoh dua minggu ni. Banyak yang saya kena betulkan balik lepas ni.
Oh ya, esok ada gangguan bekalan air.
#171; Older
infomalaya?
A personal information collective project by Mohd Huzairy.
Links 3h3
Mohd Huzairy's Personal Codex
infomalaya on GitHub
Ahmad Rushdi
copy;2006 ndash; 2017 infomalaya.com #183; Hosted by DataKL

Updated Time

Updating   
Friend links: ProxyFire    More...
Site Map 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160 170 180 190 200 250 300 350 400 450 500 550 600 610 620 630 640 650 660 670 680 690 700 710 720 730 740 750
TOS | Contact us
© 2009 MyIP.cn Dev by MYIP Elapsed:3.010ms